İznik Gölü’nde tehlike çanları: Göl çekildi kayıklar karada kaldı
İznik Gölü’nde tehlike çanları: Göl çekildi kayıklar karada kaldı
BURSA – Türkiye’nin 5.büyük gölü İznik Gölü’nde tehlike çanları çalmaya başladı. Kuraklığın hat safhaya ulaştığı İznik gölünde teknelerde karaya oturdu.
Bursa’da Türkiye’nin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan İznik Gölü, son yıllarda kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Küresel ısınmaya bağlı yağışların azalması ile birlikte göldeki su seviyesi de düştü. Göldeki çekilme yer yer 300 metreye ulaşırken, balıkçı kayıkları da karaya oturdu.
Marmara Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 5’inci büyük doğal gölü olan 297 kilometrekarelik İznik Gölü’nde, küresel ısınma kaynaklı mevsimsel kuraklık yaşanıyor.
Kuraklığın tek sebebinin küresel ısınma olmadığı belirtilirken, İznik Gölü’nün birebir vakitte bölgedeki tarım yerleri için de su kaynağı olduğunu hatırlatan yöre halkı, bilinçsiz ve yırtıcı sulamaya dikkat çekti. Köylere kurulan göletlerin de İznik Gölü’nü besleyen su kaynaklarına zarar verdiği açıklanırken, sanayide kullanılması için çekilen suyun da göldeki çekilmelerin sebepleri arasında gösterildi.
İznik Gölü’ndeki çekilme bilhassa Çakırca Mahallesi’nde net bir şekilde görülürken, balıkçı kayıklarının karaya oturduğu mahallenin kıyı bölgelerinde ayrıca adacıkların oluştuğu gözlendi.
znik Gölünde ki çekilmeyi gözyaşları içerisinde anlatan 70 yaşındaki Esin Ören, “Biz çocukluğumuzda burada göle giriyorduk. Ama şimdi bataktan kimse giremiyor kurudu. Türkiye’nin 5.büyük gölüydü artık ne durumda. Ben torunuma İznik Gölü diye nereye göstereceğim” dedi.
Çekilen gölün içler acısı hali bazilikanın da suyun üzerine çıkmasıyla gözler önüne serildi.