Haber

Gözlemciler: Futbol maçında bir tarafta krampon yoktu

Türkiye’de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu izleyen uluslararası gözlemciler, birinci turda olduğu gibi çekişmeli kampanya sürecinin devam ettiğini ancak seçime “medyanın taraflılığı ve eşitsiz koşullar” gölgesinde kaldığını belirttiler.

Seçimlerin ilk turunu izleyen gözlemci heyet, Ankara’da düzenledikleri basın toplantısıyla ikinci tura ilişkin gözlemlerini aktardı. Türkiye’nin daveti üzerine seçimleri izleyen heyet, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR), AGİT Parlamenterler Meclisi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden (AKPM) gözlemcilerden oluşuyor.

Heyet yaptığı ortak açıklamada, ikinci tıbbın seçmenlere gerçek siyasi alternatifler arasında seçim yapma fırsatı vermesine rağmen, kampanya döneminde giderek artan şekilde kullanılan kışkırtıcı ve ayrımcı dille gölgelendiğini kaydetti.

Gözlemci heyetin yaptığı açıklamada, “İfade özgürlüğüne yönelik süregelen kısıtlamalar ve medyanın taraflılığının eşitlik koşullarını ortadan kaldırdığı ve görevdeki Cumhurbaşkanı’nın haksız avantajına katkıda bulunduğu” ifade edildi.

Heyet üyeleri, adayların özgürce kampanya yürütmelerine rağmen, bazı muhalefet partilerinin destekçilerinin sindirilmeye ve taciz edilmeye devam edildiğini, her iki tarafın da kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanarak birbirini terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçladığını belirtti.

Schwabe: Maç başladı, bir tarafta krampon yok

AKPM Heyet Başkanı Frank Schwabe, seçimlerin kazanan tarafının belli olduğunu belirterek, “Ancak bu ikinci tur, demokratik seçimler için gerekli koşulların pek çok açıdan sağlanamadığı bir ortamda gerçekleşti” dedi.


PACE Delegasyonu Lideri Frank SchwabePhoto: picture-alliance/dpa/B. babasen

Seçimi nasıl tanımlayabileceğiniz sorulduğunda Schwabe, buna kolay bir cevap veremeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu zor bir soru. Ama çocuklarıma anlatmak istesem mesela iki takım futbol maçı yapmış birinin kramponu yok derdim.

Bu ikinci cinste sandığa ulaşma ve oy kullanma sürecinin daha yeterli olduğunu belirten Schwabe, Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sürecine olan güveni güçlendirmek için şeffaflığı mümkün olan en üst düzeye taşıma taahhüdü vermesi gerektiğini de kaydetti.

Schwabe, Türkiye’yi iş insanı Osman Kavala ve eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili AİHM kararlarını uygulamaya da davet etti.

Gazeteciler ve blog yazarları hakkında ifade özgürlüğünü kısıtlayan ikinci tip dava ve tutuklamaların devam ettiğini belirten Schwabe, birçok yayın kuruluşunun seçim kampanyalarını tarafsız bir şekilde yayınlama ve iki cumhurbaşkanı adayına eşit fırsatlar sağlama konusunda yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti. .

Resmi yayın kurulu olan TRT’nin mevcut başkanı büyük ölçüde desteklediğini hatırlatan Schwabe, diğer birçok medya kuruluşunun da benzer bir önyargıyı benimsediğini bildirdi.

YSK’nın milletvekillerinin kesin sonuçlarını ikinci cinsiyetten sonra açıklanmaya bıraktığını hatırlatan Schwabe, “YSK, ilk turda olduğu gibi kapalı duruşma yapma uygulamasını da sürdürdü ve çoğu kararın yayınlanmasını durdurma gibi kararların yayınlanmasını durdurdu. ilk tur sonuçlarına ilişkin şikayet ve itirazlar.”

Karimi: Endişelerimiz görmezden gelindi

Özel Koordinatör ve AGİT kısa dönemli gözlem misyonu lideri, AGİT PA Delegasyonu Lideri Farah Karimi, gözlemcilerin birinci türle ilgili “koşulların eşit olmadığı ve kampanyaların haksız olduğu ve görevdeki Cumhurbaşkanının haksız avantaj elde ettiği” konusundaki endişelerini söyledi. dikkate alınmadı.

Her iki tarafın da kışkırtıcı ve ayrımcı dil kullanmasının siyasi ortamdaki kutuplaşmayı artırdığını gözlemlediklerini belirten Karimi, ikinci ilaç öncesi kampanya döneminin genel olarak barışçıl geçtiğini, yine seçimlere katılımın yüksek olmasının olumlu bir durum olduğunu kaydetti.


ODIHR Seçim Gözlem Misyonu Lideri Büyükelçi Jan PetersenFotoğraf: DW/Y.Wischnewetskaya

Petersen: Adaylar medyada tutarlı bir şekilde yer almadı

ODIHR Seçim Gözlem Ekibi Lideri Büyükelçi Jan Petersen, seçmenlerin seçim günü siyasi alternatifler arasında gerçek bir seçim yapma şansına sahip olduğunu belirterek, şu eleştirileri yaptı:

“Ancak seçim yönetiminin şeffaf olmaması, seçmenlerin bilgilendirilmemesi ve adayların medyada dengesiz bir şekilde yer alması endişe uyandırdı. Bu seçimlerin genel olarak eşitsiz koşullara katkıda bulunan en büyük eksikliklerinden biri kuşkusuz buydu.”

Heyet üyeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyası sırasında Kılıçdaroğlu’na ilişkin montaj videolarının yayınlanmasıyla ilgili soruya, tek tek gerçeklere göre hareket etmediklerini ancak önümüzdeki dönemde yayınlayacakları raporda detayların yer alacağını söylediler. .

İkinci tur seçimlere 31 ülkeden toplam 232 gözlemci katıldı.

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu